“Ons antwoord op de vraag of Exact nog steeds een goede basis is? Een overtuigd ja!”

Air Spiralo maakt een strategische keuze voor standaard Exact

Air Spiralo is ruim twee decennia klant bij AB. In die tijd zijn er opvallend veel projecten samen uitgevoerd. Het startschot van deze samenwerking was destijds de implementatie van Exact DOS. Inmiddels staat het bedrijf stevig op haar eigen benen met Exact Synergy, Orbis, Scan Sys, de koppeling 2BA, RPA (voorheen ABEI) en binnenkort met Exact WMS. Roel de Haan, CFO/mede-eigenaar Air Spiralo: “Nog steeds vragen we AB voor uitbreidingen of om met ons mee te denken.”

Air Spiralo: toonaangevende fabrikant

Air Spiralo is een toonaangevende fabrikant voor de Europese ventilatie-industrie, met vestigingen in Schagen, Polen en Finland. Het KEN-LOK assortiment is vanwege de hoge luchtdichtheidsklasse ATC2 dé standaard binnen de (lucht)ventilatiebranche. Roel: “We groeien met name internationaal en ICT is daarbij onmisbaar.”

Pilots gaven push aan samenwerking

De samenwerking met AB kreeg, in de herinnering van Roel, een push tijdens de omzetting naar Exact Globe: “Wij waren met Exact voor die omzetting in onze productie één van de pilotbedrijven, daarin begeleid door AB. Eveneens waren we één van de pilotbedrijven om met Synergy te starten.” Daarna volgden veel projecten. Roel: “Van het implementeren van Orbis en Synergy tot en met koppelingen met 2BA in onze vestigingen in Finland en Polen. Met Orbis hebben we veel intercompany processen zelfstandig binnen onze organisatie geautomatiseerd. Die veelzijdigheid zegt veel over AB.

Standaard Exact als prettige en duurzame basis

Roel is helder over de rol van ICT: “ICT van AB helpt ons efficiënter opereren. We hebben de strategische keuze gemaakt voor Exact. We zijn gegroeid en tellen nu meerdere vestigingen. Ons antwoord op de vraag of Exact da nog steeds een goede basis is? Een overtuigd ja! Wij willen namelijk heel graag blijven werken met standaard software. In mijn eigen woorden: een beetje recht-voor-de-raap software. De order entry, order purchase en de grootboeken vormen voor ons het hart van Exact. Voor ons de enige echte centrale database. Van groot belang, want zonder centrale en schone data gaat je BI niet lukken.

Wel is het onze aard om altijd de randen van Exact op te zoeken: wat is er ultiem mogelijk? Lukt dat wellicht niet? Dan zoeken we met AB alternatieve oplossingen om alsnog ons doel te bereiken. AB is daarin altijd een zeer geschikte partner gebleken. Ze brengen de juiste mensen aan tafel met diepgaande kennis over wat er in de maakindustrie speelt, en die hoef je niet uit te leggen wat een bedrijf in de maakindustrie is. De professionals van AB vinden het leuk en interessant om ons maakbedrijf van binnen te bekijken en vervolgens hun software als een verlengstuk in te zetten voor de processen die hier spelen. Vooral ook, zoals al gezegd, omdat we de randen van de haalbaarheid opzoeken.”

Huidig project: Exact WMS

Momenteel vervangt AB bij Air Spiralo het huidige WMS-systeem door Exact WMS. Roel: “Technisch gezien is dit cruciaal om straks voor ons de overgang naar Globe+ mogelijk te maken. Neem onze Poolse vestiging, daar verandert de wetgeving veel vaker en heftiger dan de Nederlandse of Finse wetgeving. De druk om te updaten is daar veel hoger.” Roel noemt daarnaast ook een inhoudelijke reden voor de overgang naar Exact WMS: “Het oude WMS-systeem wordt al een tijdje niet meer ondersteund, dat is voor ons een groot bedrijfsrisico.”

Wilt u meer lezen over het verhaal van Air Spiralo?

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---