Van Raam Aalten heeft alles in één centrale database

Exact is echt de spil in de bedrijfsvoering van Van Raam

Van Raam Aalten BV is dé specialist op het gebied van ontwerp en productie van aangepaste rijwielen en fietsframes. Met zo’n negentig medewerkers maakt het bedrijf sinds begin jaren tachtig speciale fietsen, waarbij alles volledig in huis gebeurt.

Innovatie staat hoog op de agenda bij Van Raam. In 2012 behaalde het bedrijf de 14e plek in de MKB Innovatie Top 100 met de GoCab bakfiets. Van Raam is al enige jaren marktleider in Europa. “Zonder Exact hadden we nooit zo kunnen groeien”, aldus technisch directeur Jan-Willem Boezel.  “We maken onze producten volledig in huis, van rechte buis tot fietsframe en van serieproductie tot op maat gemaakte rolstoelfiets. Dat is ook nodig om aan de grote verscheidenheid in fysieke beperkingen van onze klanten tegemoet te komen. Maatwerk is bij ons dus dagelijkse praktijk.”

De spil in onze bedrijfsvoering

Automatisering is voor Van Raam een belangrijk speerpunt. Boezel: “Exact kwam destijds als beste uit de bus. De functies van de software waren voor ons primair bepalend. Daarnaast is Exact natuurlijk ook een solide onderneming die voldoende ontwikkeling voor de toekomst garandeert. Toen en nu nog steeds.” Boezel vervolgt: “Exact is echt de spil in onze bedrijfsvoering. We gebruiken Exact ook voor alle niet-logistieke processen, zoals HRM en CRM. En we maken gebruik van ScanSys voor het digitaliseren en automatisch inboeken van onze facturen in Exact.

Daarnaast hebben we een B2C-webshop gekoppeld met Exact. We halen alle benodigde data uit Exact en zo kan onze afdeling After Sales bijvoorbeeld via de webshop de productieorders bekijken en checken welke onderdelen bij een bepaalde fiets nabesteld kunnen worden. Door uren te scannen en aanwezigheid van medewerkers te loggen, hebben we een nauwkeurige voor- en nacalculatie op de productieorders. Bovendien worden vanuit Exact de track & trace-gegevens gegenereerd, zodat we leveringen via het systeem kunnen volgen.”

Klantvriendelijk automatiseren

Dat alles in één centrale database zit, dát is voor ons nu echt de grootste winst. We hebben koppelingen aan de leverancierskant, aan de transportkant en aan de verkoopkant met de webshop. We willen zo veel mogelijk automatiseren en zo min mogelijk handelingen, e-mail en belverkeer. Alles wat klantvriendelijk geautomatiseerd kan worden, dat doen we. Want je moet natuurlijk wel de human touch blijven houden. We zijn tenslotte een familiebedrijf.”

Ketenintegratie door inkoop te automatiseren

“We zijn in het najaar van 2015 overgestapt op de B2B-portal van TradeCloud, omdat we erg hard groeiden en behoefte hadden aan een efficiënter inkoopproces. Alle bestellingen vanuit Exact worden nu in de webomgeving van TradeCloud geplaatst. Daar wordt vervolgens alle communicatie over de order centraal bijgehouden. De leverancier ziet in de portal dat hij de order moet bevestigen en alle eventuele wijzigingen in de order worden weer teruggeschoten naar Exact. Op deze manier ligt alles centraal vast en hoeven we niet meer constant met leveranciers heen en weer te mailen of te bellen.”

Partner AB

“AB is onze Exact partner. Zij hebben specifieke logistieke productiekennis van Exact en dat is precies wat wij nodig hebben. De consultants hebben echt kennis van de processen van productiebedrijven en we kunnen heel goed met ze klankborden. We kijken met AB heel goed naar wat zinvol is op het gebied van automatisering, en wat misschien ook niet.”

 • Geïntegreerd ERP systeem en alles in één centrale database
 • B2C-webshop gekoppeld met Exact
 • Track & trace-gegevens
 • B2B-portal van TradeCloud
 • Centraal bijhouden van communicatie over de order
Zonder Exact hadden we nooit zo kunnen groeien
Bekijk onze events
Bekijk alle events
Deze machinebouwers gingen u al voor
 • Kwant Controls is met Exact 'in control'

  Met StockDash hebben we toch € 7 ton aan voorraadwaarde kunnen besparen

  Lees meer
 • Henkovac vele malen efficiënter dankzij Exact

  Henkovac stuurt de productie digitaal aan o.b.v. QRM principes. De levertijd is gehalveerd!

  Lees meer
 • Kolmer Elektromotoren heeft geen maatwerk of koppelingen meer nodig.

  “Vrijwel al onze wensen bleken binnen een standaard Exact oplossing te kunnen worden ingevuld.”

  Lees meer

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken