Het nieuwe WMS draagt bij aan de efficiency, groei en kwaliteitsgarantie van Logiqs

De adviseurs van AB helpen Logiqs verder met de reis naar de digitale fabriek

Logiqs ondersteunt haar mondiale bedrijfsoperatie sinds begin 2015 met Exact Globe en naar tevredenheid. De implementatie ervan was voor Logiqs ook direct de start van de samenwerking met AB. Maar specifiek het Exact Warehouse Management Systeem (WMS) was Logiqs te groot, te inflexibel en te weinig toegesneden op de specifieke logistieke eisen van Logiqs. Geen nood: op basis van AB Manufacturing Control (ABMC) ontwierp en implementeerde AB een maatwerk WMS, naadloos gekoppeld aan Exact Globe. 

Logiqs staat voor Logistics Quality Systems. Deze Nederlandse wereldspeler adviseert, ontwerpt, produceert en installeert complete logistieke systemen specifiek voor de tuinbouw, onder andere verticale kweeksystemen op water. Ook levert Logiqs systemen voor algemene logistiek, maar die hebben als basis altijd een doorontwikkeling van de systemen voor de tuinbouw.

Klantspecifiek: van grof tot fijn

Elk systeem van Logiqs is klantspecifiek en kent dus een stevig deel engineering. Martijn: “Wij hebben alle disciplines aan boord, van gedetailleerde engineering tot en met de robuuste bouw van onze logistieke oplossingen. Evenals grofwerk met betonblokken en fijnafstellingen in de mechanica, alles komt in onze processen voorbij.” Logiqs levert over de hele wereld. “We vinden vooral klanten in landen waar arbeid relatief duur is, want onze logistieke oplossingen werken arbeidsbesparend.”

  • Eis: alle verzendbewegingen tot op detail monitoren

    Sinds begin 2015 werkt Logiqs met Exact Globe als ERP-systeem. Martijn: “Een professionele en veelzijdige oplossing, maar specifiek het Exact Warehouse Management Systeem (WMS) bood ons te weinig flexibiliteit voor onze specifieke logistieke processen in relatie tot onze logistieke oplossingen. Ook AB maakte die inschatting voor ons. Het probleem? Wij verzenden heel veel producten naar onze afnemers, dit zijn complexe logistieke processen die leiden tot veel pick- en verzendbewegingen. Soms sturen we naar één klant 4 tot 5 zeecontainers. Die klant willen we een goed antwoord kunnen geven als deze vraagt in welke zending, precies, waar welke artikelen zitten. Onze wens was dan ook om al die verzendbewegingen goed te kunnen traceren en volgen op basis van track & trace. Ook voor onze eigen bedrijfsvoering is dat relevante informatie die we actueel willen kunnen monitoren. Die mate van logistieke detaillering in onze verzendingen zal alleen maar verder toenemen en het Exact WMS kon daar niet in mee. Het Exact WMS is meer gericht op losse verkooporders en niet op de complexe logistieke verzendsamenstellingen zoals wij die maken. Dit betekent niet dat het een slechte oplossing is, maar niet één voor onze business.”

  • Volledig digitaal met AB Manufacturing Control (ABMC)

    AB en Martijn gingen vervolgens samen rond de tafel om een maatwerk WMS te ontwerpen, te maken, te testen en te implementeren op basis van AB Manufacturing Control (ABMC). ABMC maakt de besturing van industriële productieprocessen overzichtelijk en eenvoudig door de handelingen op de werkvloer te digitaliseren. Medewerkers communiceren via hun eigen interfaces met Exact. Zo zijn overal in een organisatie controle- en invoerpunten te maken, zo ook voor Logiqs. Uiteraard volledig geïntegreerd met Exact Software. De opbrengst? Meer kwaliteit, een véél kortere doorlooptijd, meer efficiency en hogere klanttevredenheid.

  • Het intensief kunnen sparren leidt tot ontwikkeling

    Martijn: “Het door AB voor ons ontworpen WMS is in de ontwikkelingsfase grondig getest en aangepast aan de inzichten en nieuwe ideeën die je dan gaandeweg samen opdoet.” Martijn geeft een voorbeeld van een uitdaging die tijdens het ontwikkelproces moest worden opgelost: “Binnen ons magazijn hebben we artikelen op meerdere locaties opgeslagen. Het prototype van het nieuwe WMS stuurde de logistieke medewerkers vervolgens naar de locatie waar niet het correcte aantal van dat specifieke artikel lag. Dit soort hick ups is er allemaal uitgefilterd en sinds 1 oktober 2019 werkt het vlekkeloos. Het WMS-systeem van AB is een volwassen product dat op alle fronten goed functioneert.”

Wilt u meer lezen over Logiqs of verhalen van andere machinebouwers ontdekken?

Opname webinar terugkijken

Door uw bedrijfsnaam en e-mailadres door te geven krijgt u toegang tot de webinars.

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---