Presteren door te blíjven innoveren

Winterwarm Heating Solutions

Sinds 1936 ontwikkelde Winterwarm Heating Solutions zich tot specialist in luchtverwarmings-systemen. Mondiaal toegepast in industriële, agrarische en retail omgevingen, van bedrijfshal en winkel tot stal en tuinkas. Bart Looman is sinds het oprichtingsjaar 1936 pas de derde directeur: “Dat zegt iets over onze continuïteit.” Duurzame innovatie vormt al 85 jaar dé rode draad: “Op elke technische of maatschappelijke ontwikkeling anticiperen we innoverend.”

De focus bij Winterwarm ligt op direct/indirect gasgestookte en elektrische luchtverwarmers, luchtcirculatie en luchtgordijnen. Een nieuwe tak van sport sinds vijf jaar is LED-verlichting. Bart: “Want waar in een hal verwarming nodig is, is verlichting dat natuurlijk ook. We zijn vooral sterk in lijnverlichting in logistieke panden. Met dit soort diversificatie maken we het bedrijf nog stabieler en minder afhankelijk van gasgestookte verwarming.” Alles bij Winterwarm staat in het teken van innovatie. Direct na de Tweede Wereldoorlog startte Winterwarm met het bouwen van de allereerste luchtverwarmers. Bart Looman: “In eerste instantie grote, olie-gestookte apparaten. Nadat in de jaren ’60 gas werd gevonden in Nederland stapten we over op gasgestookte en atmosferische verbrandingssystemen. De trend werd kleine apparaten omdat gas zich veel beter fijnmazig liet distribueren dan olie.”

Inspelen op nieuwe Europese energieprestatierichtlijnen     

Eind jaren ’90 rukten premix-systemen op, technologie uit de cv-industrie: “Wij hadden de primeur door dit in onze hangende, gasgestookte luchtverwarmers toe te passen. Sinds een aantal jaren maken en verkopen we ook condenserende luchtverwarmers met een hoog rendement. Momenteel spelen vooral nieuwe Europese energieprestatierichtlijnen; de efficiency moet nog verder omhoog en de uitstoot omlaag. Gebouwen zijn steeds beter geïsoleerd, dus hoeft er steeds minder vermogen te worden geïnstalleerd, hier passen wij onze oplossingen flexibel op aan. Wel zorgt een slim modulerend systeem in de gasgestookte systemen van Winterwarm ervoor dat in een hal de héle ruimte precies de gewenste en gelijke temperatuur krijgt en houdt. Al onze luchtverwarmers zijn met een rendement van 95% tot 106%, energie-technisch zeer effectief.”

Zwaar tegen uitfasering gas     

Winterwarm innoveert verder! “Wij bouwen inmiddels ook elektrische luchtverwarmers. Ideaal voor bedrijfslocaties waar door de nieuwe overheidskoers geen gasleidingen meer heen gelegd mogen worden. Ik ben bestuurslid van de Nederlandse Verwarmingsindustrie en voorzitter van de Europese vereniging van producenten voor luchtverwarmers (EuroAir). Niet alleen als ondernemer, maar ook vanuit die functies ben ik tegen het beleid van de overheid om gas uit te faseren. Het is onmogelijk om al die grote gebouwen volledig elektrisch te verwarmen, nog afgezien van het feit dat juist een hógere uitstoot van CO2 ontstaat door de opwekking van zóveel elektriciteit. Uiteraard ben ik het wel eens met het stoppen van gaswinning in Groningen. Wij zijn ervan overtuigd dat de uiteindelijke oplossing zit in de toepassing van waterstofgas.”

Nieuwe fabriek       

Winterwarm start volgend jaar met de bouw van een compleet nieuwe fabriek: “Dit maakt ons bedrijf straks 1,5 keer zo groot. Onze omzet is verdubbeld in de laatste vijf jaar vooral ook omdat overal in Europa gasnetwerken worden aangelegd. Onze ambitie is om nóg een keer 50% te groeien, daar hebben we die compleet nieuwe fabriek hard voor nodig. Gas is booming Europees gezien en daar spelen wij op in met uitbreiding.”

Vergaand geautomatiseerd   

Winterwarm automatiseert samen met AB: “Verzending van onze toestellen gaat via vrachtwagens op basis van de registratie van loopnummers. Onze producten leveren wij aan de groothandels. Die zijn volop geautomatiseerd zoals met EDI. Na levering worden de facturen al jaren verzonden via EDI en e-mail. Het beheer van de (commerciële) productinformatie wordt gedaan in een centraal PIM-systeem, genaamd Compano, welke deels gevoed wordt door Exact. Dit pakket biedt de informatie weer aan bij onze eigen website en ook bij het branche-gerelateerde platform 2BA waar onze klanten die productdata uit kunnen halen. Als relatief kleine fabrikant wordt verwacht dat wij volop aanhaken bij dit soort bedrijfsoverstijgende automatisering. Dat is een uitdaging. Voor een MBK-bedrijf van onze grootte zijn we extreem geautomatiseerd.”

Hét kloppend hart: ERP-systeem Exact             

Hét kloppend hart van de automatisering van Winterwarm is het ERP-systeem Exact. Bart: “Ook de verwerking en uitlevering van alle verkooporders verloopt 100% geautomatiseerd en eveneens de planning van onze lean productie draait op Exact via MRP. Eén van de voordelen daarvan is dat we altijd een grotendeels op prognose gestuurd scherp inzicht hebben in welke inkoopdelen we op korte termijn nodig hebben.” De inkoop- en verkoopfacturen lopen via ScanSys.

Beleid maken op basis van data     

Er zijn meer redenen waarom Winterwarm zwaar, maar vol vertrouwen leunt op automatisering van Exact: “AB borgt onder andere dat wij op managementniveau snel en inzichtelijk alle BI ontvangen die we nodig hebben voor ons beleid, want dit soort informatie komt niet altijd automatisch uit Exact. Voor onze ISO 9001-certificering moeten we om gasveiligheidsredenen heel nauwgezet bijhouden wélke producten onze fabriek met wélke gaskleppen en ventilatiesystemen verlaten. Bij een melding van een toeleverancier van een batch met een afwijking kunnen we zo direct herleiden in welk toestel het component zit en actie ondernemen. Ook met die software heeft AB ons ondersteund.”

Werk aan de webshop    

AB maakt voor Winterwarm ook de koppeling tussen hun webshop en Exact: “(Service)onderdelen worden namelijk besteld via de webshop. De verzending van de onderdelen gaat via Transsmart. Het afgelopen jaar hebben we onze website met webshop aangepast. Een enorme klus waar AB nauw bij betrokken is geweest.” Winterwarm heeft inmiddels een eigen applicatiebeheerder in dienst: “Die werkt dan weer nauw samen met AB om eventuele issues op te lossen en nieuwe automatisering te ontwikkelen.”

  • Exact sluit goed aan op Lean processen
  • Gekoppelde B2B webshop voor installateurs
  • Efficiency en kostenbesparing door digitalisering
De consultant kon onze projectleiding goed adviseren
Bekijk onze events
Bekijk alle events

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken